Κορονοϊός και καρκίνος του μαστού

Είναι τα εμβόλια εξίσου αποτελεσματικά για ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Οι θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Εξαιτίας αυτού τα εμβόλια ενδέχεται να μην προσφέρουν πλήρη προστασία σε άτομα με καρκίνο, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις. Ωστόσο, κάποια προστασία είναι καλύτερη από το τίποτα. Επειδή οι καρκινοπαθείς μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, η οικογένεια και οι φίλοι σας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού για να σας προστατεύσουν.

Υπάρχουν άλλες σημαντικές παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 που πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με καρκίνο;

Μέχρι στιγμής, σοβαρές αντιδράσεις σε οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια ήταν σπάνιες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος και πρήξιμο στο εμβολιασμένο χέρι σας, μαζί με πυρετό, ρίγη, κόπωση και πονοκέφαλο. Αυτές είναι φυσιολογικές σωματικές αποκρίσεις και σημάδι ότι το εμβόλιο λειτουργεί (αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν δεν εμφανίσετε συμπτώματα, το εμβόλιο εξακολουθεί να λειτουργεί).

Πώς αλλιώς θα βοηθήσει το εμβόλιο για τον COVID-19 τους καρκινοπαθείς;

Εκτός από το ότι σώζουν ζωές σταματώντας την εξάπλωση του ιού και μειώνοντας το σημαντικό βάρος της πανδημίας, τα εμβόλια προστατεύουν επίσης τους καρκινοπαθείς και άλλους που είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση. Τα εμβόλια κατά του COVID-19 όχι μόνο θα βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης συνολικά, αλλά και στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Οι καρκινοπαθείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19;

Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για καρκίνο του μαστού μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από COVID-19. Για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, η χημειοθεραπεία φαίνεται να μην είναι τόσο τοξική για το ανοσοποιητικό σύστημα (σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία για άλλα είδη καρκίνου, όπως η λευχαιμία). Ωστόσο, η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ασθενούς να καταπολεμά τα βακτήρια και για το λόγο αυτό, του χορηγούνται ενέσεις για την ενίσχυση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία μπορεί να μην αισθάνονται απόλυτα φυσιολογικοί κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, αλλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται σε λιγότερο κίνδυνο. Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές για τον covid για να προστατευθούν. Όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους για πρόσθετες προφυλάξεις.

Ποια συμπτώματα COVID-19 πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Τα πιο σημαντικά συμπτώματα του κορονοϊού που πρέπει να προσέξετε είναι ο πυρετός και η δύσπνοια. Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε θεραπεία θα πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή για αυτά τα συμπτώματα ούτως ή άλλως. Καλέστε το γιατρό σας με το πρώτο σημάδι. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε: ρίγη, βήχας, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, κόπωση, μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι, πονοκέφαλοι, πονόλαιμος, συμφόρηση, ναυτία ή εμετός και διάρροια.