Κύστη Στήθους – Μαστού: Διάγνωση Και Κατάλληλη Θεραπεία

Τι Είναι Η Κύστη Στο Στηθος

Η κύστη στο στήθος (μαστού) αποτελεί τη συχνότερη καλοήθη πάθηση του μαστού. Οι απλές κύστεις εμφανίζονται συνήθως στις ηλικίες των 30-55 χρονών, μπορεί όμως να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, μετά την εφηβεία ή και στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, σε πολύ νεαρές ηλικίες καθώς και μετά την εμμηνόπαυση η εμφάνιση κύστεων είναι λιγότερο συχνή.

Μεγέθη Κύστεων Μαστού

Οι κύστες μπορεί να είναι πολλαπλές, να εμφανίζονται είτε στον έναν είτε και στους δύο μαστούς, ενώ μπορεί να έχουμε μία μόνο κύστη. Το μέγεθος μιας κύστης στο στήθος μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι και πάνω από 5 εκατοστά σε κάποιες περιπτώσεις.

Αίτια Δημιουργίας Μιας Κύστης Στο Στήθος

Η αιτία στην οποία μπορεί να οφείλεται μια κύστη μαστού δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Εικάζεται, όμως, ότι μπορεί να συνδέεται με τα αδενικά λοβία που έχουν αρχίσει να εκφυλίζονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως, κατά κανόνα, οι απλές κύστεις δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Η εμφάνιση καρκινώματος σε κύστη είναι πολύ σπάνια και αφορά ενδοκυστικά μορφώματα που απεικονίζονται στον υπέρηχο ως υπόηχα ενδοκυστικά μορφώματα με ασαφή όρια, στην παρυφή τους.

Διάγνωση Κύστεων Μαστού

Η διάγνωση για μια κύστη στο στήθος μπορεί να ξεκινήσει μέσω της κλινικής εξέτασης και της ψηλάφησης του στήθους και θα επιβεβαιωθεί αφού διενεργηθεί μαστογραφία και υπερηχογράφημα του μαστού.

Ενδεχόμενα Συμπτώματα

Η κύστη στο μαστό δεν συνδέεται συνήθως με συμπτώματα, γι’ αυτό και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα εντοπιστεί εντελώς τυχαία κατά τη διενέργεια του υπερηχογραφήματος μαστού. Η ύπαρξη ή μη συμπτωμάτων σχετίζεται με το μέγεθος και την ακριβή θέση της κύστης ή των κύστεων. Αν είναι πολύ μικρή, δεν είναι πολύ πιθανό να πονάει. Όσο, όμως, αυξάνεται το μέγεθος, αυξάνονται και οι πιθανότητες να προκαλείται πόνος, ιδιαίτερα αν βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του στήθους. Ωστόσο, μια κύστη μαστού που πονάει δεν σημαίνει ότι είναι μια κακοήθης κύστη μαστού, καθώς οι πιθανότητες κακοήθειας είναι ελάχιστες. Ο πόνος, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να ενταθεί πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης και κατά την ωορρηξία.

Αναφορικά με το υγρό των κύστεων, η ασθενής θα πρέπει να έχει υπόψη της πως δεν υπάρχει πιθανότητα να εκκρίνει υγρό από τη θηλή, καθώς η κύστη δεν επικοινωνεί με τους πόρους. Όσον αφορά στο χρώμα της, το υγρό μιας απλής κύστης στο στήθος είναι αρχικά κίτρινο και στην πορεία μπορεί να μετατραπεί σε μπλε ή πράσινο. Σε άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται να έχουμε μια κύστη με πύον, το οποίο μπορεί να προκαλέσει απόστημα, ενώ μια κύστη ενδέχεται να συνοδεύεται και από αίμα. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται εξέταση των κυττάρων για τυχόν κακοήθειά τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα έχουμε κύστεις με φλεγμονή ή που προκαλούν ερυθρότητα και πυρετό.

Θεραπεία Με Παρακέντηση Ή Αφαίρεση

Η θεραπεία και η ακριβής διαδικασία της για μια κύστη στο στήθος με αραιό ή με πυκνό περιεχόμενο εξαρτάται από το μέγεθός της, από το αν είναι απλή ή επιπλεγμένη (επιπλακείσα). Ακόμα, θα καθοριστεί από το αν πρόκειται για μια επιδερμική κύστη (εξωτερική) ή για μια κύστη που εντοπίζεται πιο βαθιά στον μαστό. Οι δύο θεραπευτικές μέθοδοι για κύστες στο στήθος είναι η παρακέντηση και η αφαίρεση της κύστης. 

Παρακέντηση

Για τις μικρές, απλές κύστεις μέχρι 1 εκατοστό δεν απαιτείται καμία θεραπευτική παρέμβαση. Η θεραπευτική μέθοδος εκλογής για μια κύστη πάνω από 2 εκατοστά είναι η απλή παρακέντηση δια λεπτής βελόνας και η αποστολή του υλικού (ειδικά αν είναι αιματηρό) για κυτταρολογική εξέταση. Σε περιπτώσεις μη ψηλαφητών κύστεων του μαστού, η παρακέντηση γίνεται υποχρεωτικά υπό την καθοδήγηση υπερηχοτομογράφου.

Η παρακέντηση γίνεται με ή χωρίς τοπική αναισθησία καθότι πρόκειται για σχεδόν ανώδυνη μέθοδο. Μετά την επιτυχή παρακέντηση μπορεί να γίνει εμφύσηση αέρα εντός της κύστης και επανάληψη του υπερήχου για λεπτομερέστερη απεικόνιση του τοιχώματος. Μετά από μια επιτυχή παρακέντηση σε ποσοστό περίπου 50% είναι δυνατόν να επανεμφανιστεί η κύστη.

Αφαίρεση

Σε σπανιότερες περιπτώσεις επιπλεγμένων κύστεων ή κύστεων που συνοδεύονται από συμπαγή μορφώματα απαιτείται χειρουργική αφαίρεση της κύστης. Επίσης, αν το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής δείξει ατυπία μετρίου ή σοβαρού βαθμού, είναι προτιμότερο να αφαιρείται χειρουργικά η περιοχή προς λεπτομερή ιστολογική εξέταση.

Για την αφαίρεση μίας ή περισσότερων επιπλεγμένων κύστεων χειρουργικά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, απαιτείται γενική αναισθησία, τόσο για να είναι μια πλήρως ανώδυνη διαδικασία για την ασθενή όσο και για να διευκολύνονται οι χειρουργικοί χειρισμοί για τον χειρουργό. Εξαιρέσεις αποτελούν οι μικρές και επιπολής (επιφανειακές) κύστεις, οι οποίες μπορούν να αφαιρεθούν με τοπική αναισθησία και μερική καταστολή (καταστολή εν συνειδήσει – μέθη). Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως και οι δύο μέθοδοι αναισθησίας, οι οποίες γίνονται μέσω μιας απλής λαρυγγικής μάσκας, είναι εξαιρετικά ασφαλείς για την ασθενή.

Αν η επιπλεγμένη κύστη που πρόκειται να αφαιρεθεί δεν μπορεί να ψηλαφηθεί, κρίνεται απαραίτητη η χρήση του υπερηχοτομογράφου κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ούτως ώστε να καθοδηγείται καλύτερα ο χειρουργός.

Η Τομή Που Απαιτείται

Η τομή γίνεται συνήθως κοντά στην επιπλεγμένη κύστη, στο σημείο μετάπτωσης του δέρματος του μαστού στο δέρμα της θηλαίας άλου, καθώς εκεί το χρώμα του δέρματος αλλάζει, με αποτέλεσμα η τομή του χειρουργείου να κρύβεται τελείως. Κατ’ επέκταση, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Άλλωστε, η τομή που πρέπει να γίνει δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά.

Διάρκεια Χειρουργείου Και Νοσηλείας

Η διάρκεια του χειρουργείου για μια κύστη στο στήθος κυμαίνεται, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, μεταξύ 30 και 45 λεπτών. Είναι σημαντικό πως δεν απαιτείται νοσηλεία, συνεπώς, αν η επέμβαση εκτελείται το πρωί, η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι νωρίς το απόγευμα.

Ο μαστολόγος Δρ. Ιωάννης Φλέσσας βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας ενημερώσει πλήρως αναφορικά με την κύστη μαστού και να λύσει οποιαδήποτε απορία σας για την πάθηση. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας με τον Χειρουργό Μαστού και προγραμματίστε το ραντεβού σας για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου.