Αλκοόλ και καρκίνος του μαστού

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Δεν θα πάθουν καρκίνο του μαστού όλοι όσοι πίνουν αλκοόλ, αλλά ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Έτσι, όσο λιγότερο πίνετε, τόσο περισσότερο μειώνετε τον κίνδυνο.

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού
Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε παρατηρήσει:
• Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την αίσθηση ενός μαστού
• Νέο εξόγκωμα ή πάχυνση στο στήθος ή στη μασχάλη
• Δερματικές αλλαγές όπως συρρίκνωση, λακκάκια, εξάνθημα ή ερυθρότητα του δέρματος
• Διαρροή υγρού από μια θηλή όταν δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε
• Αλλαγές στη θέση μιας θηλής
• Πόνο στο στήθος

Τις περισσότερες φορές αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από άλλες ιατρικές καταστάσεις και δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά, είναι σημαντικό να το ελέγξετε από γιατρό.

Κατανόηση των κινδύνων καρκίνου του μαστού από το αλκοόλ
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαγνωσμένος καρκίνος στον κόσμο και είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάθετε καρκίνο του μαστού και το να μην πίνετε δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πάθετε. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ αυξάνεται σημαντικά εάν πίνετε περισσότερο από κατά μέσο όρο ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα.


Όσο περισσότερο πίνετε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Ακόμα το αλκοόλ δεν συμβάλλει μόνο στον καρκίνο του μαστού – συνδέεται επίσης με τουλάχιστον έξι άλλους τύπους καρκίνου σε γυναίκες και άνδρες.