Θήλωμα Μαστού

Το θήλωμα αποτελεί καλοήθη πάθηση του μαστού που οφείλεται στην υπερπλασία (υπέρμετρο πολλαπλασιασμό) των κυττάρων που βρίσκονται εντός των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού (οι γαλακτοφόροι πόροι είναι τα σωληνάκια που μεταφέρουν το γάλα από το μαστό προς την θηλή). Το θήλωμα εντοπίζεται συχνότερα στον χώρο πίσω από την θηλή και είναι ένα από τα συχνότερα αίτια ρύσης οροαιματηρού υγρού από την θηλή. Πρέπει πάντα να γίνεται περαιτέρω διερεύνηση καθότι σε ποσοστό 8-10% των περιπτώσεων ετερόπλευρης, οροαιματηρής ρύσης από έναν πόρο της θηλής μπορεί να υπάρχει μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα του μαστού.

Τα θηλώματα μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Όταν υπάρχουν πολλαπλά θηλώματα η νόσος ονομάζεται μικροθηλωμάτωση, μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία εκλογής του θηλώματος ή της μικροθηλωμάτωσης αποτελεί η χειρουργική εκτομή της βλάβης.

Χειρουργική Θεραπεία Θηλώματος Μαστού:

Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας του θηλώματος του μαστού αποτελεί η πλήρης και με υγιή όρια εκτομή του παθολογικού γαλακτοφόρου πόρου που φέρει το θήλωμα. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις θηλώματος ή μικροθηλωμάτωσης δεν υπάρχει ψηλαφητή μάζα ή σαφής απεικόνιση της βλάβης στην μαστογραφία και τον υπέρηχο, απαιτείται μια ειδική τεχνική για τον επιτυχή εντοπισμό του θηλώματος. Συγκεκριμένα, μετά την εισαγωγή στην αναισθησία καθετηριάζεται ο παθολογικός πόρος με ένα ειδικό λεπτό μεταλλικό σύρμα και καθηλώνεται ώστε να αποτελέσει οδηγό στην ανεύρεση του παθολογικού πόρου.

Η χειρουργική αφαίρεση του θηλώματος απαιτεί γενική αναισθησία καθώς εξασφαλίζει πλήρη αναλγησία για την ασθενή αλλά και μεγαλύτερη άνεση για χειρουργικούς χειρισμούς από τον Χειρουργό. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η επέμβαση εκτελείται το πρωί και η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι νωρίς το απόγευμα. Η τομή προτιμάται να γίνεται κοντά στην περιοχή του παθολογικού πόρου στο σημείο μετάπτωσης του δέρματος του μαστού στο δέρμα της θηλαίας άλου. Αυτό δίνει τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα καθώς στο σημείο αυτό αλλάζει το χρώμα του δέρματος και κρύβει τελείως την χειρουργική τομή. Συνήθως δεν απαιτείται τομή μεγαλύτερη από 2-4 εκατοστά.

Ακολουθεί η ανεύρεση του συρμάτινου οδηγού, η αναγνώριση του (ή των) παθολογικού πόρου και η πλήρης εκτομή του με υγιή όρια. Σε μερικές περιπτώσεις, πριν το τέλος του χειρουργείου τοποθετείται μια λεπτή παροχέτευση στην περιοχή όπου έγινε η εκτομή του θηλώματος, ώστε να απομακρύνει τυχόν συλλογές υγρών. Η παροχέτευση αφαιρείται μετά από 18-24 ώρες. Η τομή του δέρματος συγκλείνεται με πλαστική τεχνική, χρησιμοποιώντας απορροφήσιμη ενδοδερμική ραφή για το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Η ραφή αυτή βρίσκεται εξολοκλήρου εσωτερικά του δέρματος και δεν φαίνεται καθόλου. Μετεγχειρητικά δεν υπάρχει καθόλου πόνος καθότι χορηγούμε παυσίπονα φάρμακα αλλά και κάνουμε τοπική αναισθησία μακράς διάρκειας στην περιοχή της τομής. Ακολουθεί αλλαγή του τραύματος μετά από 3 ημέρες και μετά από μια εβδομάδα η ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές της δραστηριότητες. Έντονη γυμναστική ή άρση βάρους συστήνεται να γίνεται μετά από 3-4 εβδομάδες.