Έκκριμα θηλής είναι πιθανό να παράγεται από το 20% των γυναικών αφού καθαριστεί η θηλή και ασκηθεί πίεση περιθηλαία, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και έκκριμα κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας. Πρόκειται για μια φυσιολογική κατάστασηκαι αποδίδεται σε περιεχόμενο των γαλακτοφόρων πόρων που υφίσταται συνεχή παραγωγή και απορρόφηση. Η αυτόματη έκκριση, ωστόσο, χαρακτηρίζει τόσο καλοήθεις παθήσεις (πορεκτασία, γαλακτόρροια, θήλωμα), όσο και κακοήθεις, σε πολύ μικρότερο βέβαια ποσοστό (5-10% των οροαιματηρών εκκριμάτων οφείλεται σε κακοήθεια). Παράγοντες που πρέπει να αποσαφηνιστούν είναι η αυτόματη έκκριση ή με πίεση, η αμφοτερόπλευρη, από έναν πόρο ή περισσότερους, η παρουσία αίματος ή όχι. Η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με τη διάγνωση (Πίνακας 1).

Πίνακας 1. Αλγόριθμος αντιμετώπισης έκκρισης από τη θηλή
Τι Είναι Το Έκκριμα Θηλής
Το έκκριμα θηλής είναι η αποβολή υγρού από τη θηλή του μαστού, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί αυθόρμητα ή μετά από πίεση. Παρόλο που συχνά προκαλεί ανησυχία, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σχετίζεται με κακοήθεια. Ωστόσο, η αξιολόγηση από ειδικό είναι σημαντική για τον αποκλεισμό σοβαρών αιτιών.
Αίτια Που Το Προκαλούν
Το έκκριμα από το στήθος μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους, μερικοί εκ των οποίων είναι οι εξής:
- Θηλασμός: Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία εκκρίματος από το στήθος, με την έκκριση να συνεχίζεται σε πολλές περιπτώσεις έως και 2 χρόνια αφού διακοπεί ο θηλασμός
- Εγκυμοσύνη: Συγκεκριμένα, αφού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, η εμφάνιση διάφανου υγρού και στις δύο θηλές είναι συχνή.
- Πορεκτασία: Η πορεκτασία είναι η διάταση των γαλακτοφόρων πόρων, συχνά συνοδευόμενη από φλεγμονή. Τα υγρά μπορεί να είναι παχύρρευστα και κίτρινα ή καφέ.
- Γαλακτόρροια: Η γαλακτόρροια είναι η παραγωγή γάλακτος εκτός της περιόδου θηλασμού. Συνδέεται συνήθως με ορμονικές ανισορροπίες, όπως αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
- Αδένωμα υπόφυσης: Σε αυτό αποδίδεται συχνά το έκκριμα θηλής, όταν πρόκειται για μη θηλάζουσες γυναίκες.
- Θήλωμα μαστού: Τα θηλώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται εντός των γαλακτοφόρων πόρων. Συχνά συνοδεύονται από αιματηρό ή διαυγές έκκριμα.
- Φλεγμονώδεις παθήσεις και ερεθισμός: Λοιμώξεις ή φλεγμονές του μαστού, όπως η μαστίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν πυώδες έκκριμα, όπως και κάποιος ερεθισμός.
- Καρκίνος μαστού: Αν και σπανιότερα, το αιματηρό ή άοσμο έκκριμα μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο του μαστού.
Διάγνωση: Οι Απαραίτητες Εξετάσεις
Για τη σωστή διάγνωση του εκκρίματος θηλής, απαιτείται μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:
- Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση: Ο γιατρός καταγράφει τα χαρακτηριστικά της έκκρισης και εξετάζει τον μαστό για τυχόν αλλοιώσεις, περιοχές ευαισθησίας ή κάποια ψηλαφητή μάζα (όγκο).
- Απεικονιστικές εξετάσεις: Η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστού χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό αλλοιώσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, η μαγνητική μαστογραφία μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.
- Κυτταρολογική εξέταση: Η ανάλυση του υγρού από τη θηλή βοηθά στον αποκλεισμό κακοήθειας. Αν η κυτταρολογική εξέταση δώσει αρνητικό αποτέλεσμα στην κακοήθεια, μειώνεται η πιθανότητα σοβαρών παθήσεων.
Θεραπεία
Η αντιμετώπιση του εκκρίματος θηλής είναι πάντα εξατομικευμένη και εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία η οποία το προκαλεί. Οι επιλογές για τη θεραπεία του είναι οι παρακάτω:
- Φαρμακευτική θεραπεία: Για περιπτώσεις όπως η γαλακτόρροια, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα που ρυθμίζουν τα επίπεδα προλακτίνης. Αν υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής, χορηγούνται αντιβιοτικά.
- Χειρουργική αντιμετώπιση: Σε θήλωμα ή ύποπτες αλλοιώσεις μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση του πάσχοντος πόρου και τμήματος του περιβάλλοντος αδένα.
Η τακτική παρακολούθηση με τη διενέργεια των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, συστήνεται να απευθύνεστε στον γιατρό σας αν η έκκριση υγρού επιμένει ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλοίωση στον μαστό.
Ο μαστολόγος Δρ. Ιωάννης Φλέσσας βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας ενημερώσει αναφορικά με το έκκριμα από το στήθος και να λύσει τις απορίες σας. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας με τον Χειρουργό Μαστού και προγραμματίστε το ραντεβού σας.